Sorunlarla Felsefe Kullanarak Mücadele Etme (PEACE Yöntemi)

Lou Marinoff, ''Prozac'ı Bırak Platon'a Bak'' adlı kitabında sorunlarınızı çözmek için psikoloji yerine felsefe kullanmanın daha etkili bir yol olduğunu söyleyerek okuyuculara PEACE yöntemini tanıtıyor.

Sorunlarla Felsefe Kullanarak Mücadele Etme (PEACE Yöntemi)
Sorunlarla Felsefe Kullanarak Mücadele Etme (PEACE Yöntemi)

     Lou Marinoff pratik felsefeyi savunur. Prozac'ı Bırak Platon'a Bak adlı kitabında sorunlarınıza çözüm bulmada psikolojiden ziyade felsefenin daha faydalı olduğunu savunuyor. Psikoloji her ne kadar sorunun kaynağını tespit edebilse de soruna çözüm getirebilme konusunda yetersiz kalır. Buna karşılık felsefe ise inanıldığı gibi pratik olmayan bir alan değildir. Felsefe kullanarak günlük sorunlarımıza rahatlıkla çözüm bulabiliriz. Bu düşüncelerle yola çıkan Lou Marinoff felsefi danışmanlık hareketinin öncülerinden biridir. Bu kitabında ise günlük sorunlarımızı büyük filozofların felsefelerini kullanarak  nasıl çözebileceğimizi birçok örnek vererek anlatıyor. Okuyucularına sorunlarla felsefi olarak mücadele etmenin beş adımı olarak PEACE yöntemini tanıtıyor.

     PEACE, uygulayacağınız beş aşamanın baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Bu aşamalar; problem(sorun), emotions(duygular), analysis(analiz), contemplation(düşünme) ve equilibrium(denge) aşamalarıdır.

  • Bir sorunla felsefeyi kullanarak yüzleşirken öncelikle sorunu tanımlayın. Sorununuzun ne olduğunu tam olarak anlayın.
  • ikinci aşamada, sorun tarafından tetiklenen duyguların hesabını yapın.
  • Üçüncü adım olan analiz aşamasında ise sorunu çözmeye yönelik seçeneklerinizi numaralandırıp bu seçenekleri değerlendirin.
  • Dördüncü aşamada, geriye doğru bir adım atıp yeni bir bakış açısı edinin ve içinde bulunduğunuz durumu tüm boyutları ile düşünün.
  • Son olarak, sorunu dile getirdikten, duygularınızı ifade ettikten, seçeneklerinizi analiz ettikten ve felsefi bir sav oluşturduktan sonra dengeye ulaşırsınız. Sorununuzun özünü anlar ve uygun, adilane önlemler almaya hazır olursunuz.

     Bu aşamalar size  basit gelebilir ve sorununuzu çözmeye yetmeyecek gibi bir hava verebilir. Sonuçta felsefe dediğimiz şey sorular sorarak düşünme faaliyeti ve her gün farkında olalım ya da olmayalım yaptığımız bir şey. Ancak yukarıdaki adımların her birini sırasıyla ve tam olarak uygularsanız aklınızda net bir cevap oluşur. Sorununuzu çözecek net bir cevap.

     Size tavsiyem PEACE yöntemini uygularken elinize bir kağıt kalem alın ve bu aşamaları sırasıyla kağıda yazarak tamamlayın. Her aşamada sayfalarca yazı yazmak zorunda kalsanız dahi bundan vazgeçmeyin ve yazmaya devam edin. Düşüncelerinizi yazmak daha etkileyici bir sonuç doğurur. Çünkü hergün yaptığımız gibi sadece kafamızda düşünerek bu aşamaları tamamlamaya çalışırsak düşünce örgümüzü kaybedebiliriz ve sonuç olarak da beklediğimiz kadar etkili bir cevap bulamayız. Halbuki kağıda yazdığımız düşüncelerimizi biraz zaman geçtikten sonra tekrar okursak sorunumuza yeni bir bakış açısı kazanabilir veya eksik kaldığını sandığımız yerleri tamamlayabiliriz. Bu yüzden yazmak daha iyi olur.

     Ayrıca yazarın bir sözünede yer vermek istiyorum: ''Psikoloji ve psikiyatrinin adaletsizlik hakkında söyleyecek sözü yoktur. Felsefi bir sorunu çözmek istiyorsanız, felsefeden yardım alın.'' Felsefe, düşünme yeteneğimizle birlikte var olan bir alan olduğu için bütün yaşamımızı kaplar. Dolayısıyla karşılaştığımız sorunlar da felsefeyle ilgilidir. Bu yüzden bu sorunları felsefeyle çözmek en etkili yoldur.

Tepkin Ne?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow