Şifa Deposu: Kuşburnu

Ülkemizde Malatya, Tokat ve Giresun gibi iller başta olmak üzere pek çok bölgede yetişen kuşburnu; yaban gülü, it burnu, gül elması gibi isimlerle de bilinir. Kuşburnu bitkisinin faydaları ise saymakla bitmez. Ayrıca lezzeti de yerinde olan bir bitkidir.

Şifa Deposu: Kuşburnu

       Kuşburnu; Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asya' da yetişen bir tür bitkidir. Ülkemizde de Malatya, Tokat ve Giresun gibi iller başta olmak üzere pek çok bölgede yetişir. İç yapısı tüylüdür ve pek çok tohumu vardır. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan kuşburnu değişik şekillerde tüketilebilir. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra faydaları da saymakla bitmez. Kuşburnu; yaban gülü, it burnu, gül elması gibi isimlerle de bilinir.

Kuşburnunun Yararları

  • Bol miktarda C Vitamini içermesi dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca içerdiği A, B, E, K Vitaminleri ve magnezyum, demir gibi önemli mineralleriyle vücut direncini arttırıp sinir sisteminde ve hücre yenilenmesinde büyük oranda etkilidir. ( Not: Kuşburnunda bulunan başta C vitamini olmak üzere pek çok vitamin ve mineralden tam manasıyla faydalanmak için dikkat etmemiz gereken önemli bazı noktalar var. Bunları yazımın ilerleyen kısımlarında anlatacağım.)

  • Kuşburnunun içinde bulunan pektin, bağırsakları çalıştırır. Bu yüzden kuşburnu düzenli tüketilirse kabızlığı giderip sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini temizler.

  • Kandaki kötü kolestrolü düşürüp iyi kolestrolü yükselten kuşburnu, bu yolla kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

  • Yapılan incelemelerde kanser hücrelerinin yayılmasına karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnunun ayrıca kanserli hücrelerin büyüyüp gelişmelerini engellediği de gözlemlenmiştir. Bu yüzden kanseri önleyen veya yavaşlatan etkisi vardır.

  • İçerdiği K vitamini aracılığıyla kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. DİKKAT edilmelidir ki; damar içinde kan pıhtısı oluşması ve kanın akışını engellemesi şeklinde gerçekleşen tromboz ve toplardamar iltihabı, tromboflebit gibi sorunları olan hastalar kuşburnu tüketirken çok dikkatli olmalı ve fazla tüketmemelidirler.

  • A vitamini açısından zengin olan kuşburnu cildin elastikiyetini koruyarak yaşlanmayı geciktirici bir etki sağlar. Ayrıca yara izi, akne, güneş yanığına etki ederek cildi tazeler.

  • Ülkemizde, özellikle kadın ve çocuklarda görülen demir eksikliğine bağlı kansızlığın engellenmesine yardımcı olur. Gıdalarla alınan demirin vücutta kullanımını kolaylaştırarak kansızlığı önler.

  • Son zamanlarda yapılan çalışmalar kuşburnunun iltihap oluşumunu engellediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca dizde kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme ve aşınmanın neden olduğu ağrıların azalmasında, dizde sıvı kaybında etkilidir.

   Ancak bu son saydığım etkiler, kuşburnunun kabuğu ve çekirdeğinde bulunan önemli bir karotenoid olan ''likopen'' sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden unutulmamalıdır ki; ''likopen'' suyun içinde çözünmediği için çay olarak tüketilen kuşburnu iltihap ve diz bölgesi rahatsızlıklarına ciddi manada etki etmez. Bu noktada tavsiye edilen kuşburnunun püre olarak tüketilmesidir.

  • Japonya' da yapılan bir araştırmada kuşburnu özütü ile hazırlanan bir karışımın vücuttaki yağ oranını azalttığı görülmüştür.
  •  Karaciğer iltihabında, kan şekerinin düzenlenmesinde, safrada taş oluşumunda tavsiye edilmektedir.
  • Püre olarak tüketilen kuşburnu kataraktın yanı sıra diğer göz hastalıklarının başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösterip görmenin güçlenmesinde fayda sağlar.
  • İştah açar, beyin fonksiyonlarını düzenleyip kavrama yeteneğini arttırır. Düzenli bir şekilde tüketilirse strese karşı dahi güçlü bir etki gösterir.

       Daha başka faydaları da olmasına rağmen genel olarak bu şekilde sıralayabiliriz.

       Kuşburnunun Besin Değerleri

       Diyetisyenlerce hazırlanan listeye göre 100 gram kuşburnu içerisindeki besin değerleri şöyledir;

38,22 gram karbonhidrat,

1,6 gram protein,

0,34 gram yağ,

6 gram lif,

4 miligram sodyum,

429 miligram potasyum,

169 miligram kalsiyum,

4345 miligram A vitamini,

426 miligram C vitamini,

1,06 miligram demir

(Not: Kuşburnunun yararları ve besin değerleri hakkındaki bilgiler internet üzerinden diyetisyenlerin yazılarından derlenmiştir. Bu yazıyı yazan olarak konunun tibbi yönüyle ilgili herhangi bir uzmanlığım bulunmamaktadır.)

 

Tepkin Ne?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow